huidziekten

contactallergie

spataders

PUVA/UVB therapie

fotodynamische therapie

ontharingslaser

vasculaire laser

rejuvenatie huidverjonging


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanbod

Behandeling van rimpels

Wat is botuline toxine type A?

Gezuiverd botuline toxine type A is een product ontleend aan de natuur dat gebruikt wordt om ongewenste spieractiviteit te verminderen. Het wordt in medische kringen al meer dan 20 jaar gebruikt, vooral om oogheelkundige en neurologische aandoeningen te behandelen, waarvoor het ook geregistreerd is. Meer recent wordt het ook toegepast om expressielijnen in het aangezicht te reduceren en om overmatig zweten ter hoogte van oksels, handen en voeten te behandelen. Het is een zeer veilige en effectieve behandeling wanneer het correct wordt toegepast. Botuline toxine type A kan alleen toegepast worden of in combinatie met bijvoorbeeld huidverjonging met laser, of met fillers of andere strategieën om rimpels aan te pakken.

voor na

Hoe ontstaan rimpels en expressielijnen?

Lijntjes en rimpels ontstaan, althans ten dele, als resultaat van de inwerking van aangezichtsspieren op de overliggende huid. Dit geldt vooral bij de vorming van fronsrimpels, voorhoofdslijnen en kraaienpootjes, die op die manier zelfs zonder onderliggende spieractiviteit kunnen zichtbaar blijven. Op die manier zien we er ouder uit dan we werkelijk zijn. Het ontstaan van deze rimpels wordt nog in de hand gewerkt door jarenlange blootstelling aan de zon, en in zekere mate ook door het roken. Botuline toxine type A kan deze ongewenste expressierimpels voorkomen en behandelen.

Hoe werkt Botuline toxine type A?

Botuline toxine type A kent zijn werking door spierrelaxatie te veroorzaken ter hoogte van de behandelde zones. Dit gebeurt door contractie te verhinderen in de gekozen spiertjes, zodat die relaxeren. Door goed te kiezen welke spieren niet meer mogen samentrekken, kunnen de rimpelingen in de overliggende huid dan ook verminderd of geheel verwijderd worden.

voor na

Hoe Botuline toxine type A vergelijken met andere cosmetische behandelingen?

In tegenstelling tot opvullende materialen, behandelt Botuline toxine type A de onderliggende oorzaak van de rimpels. Fillers vullen enkel de gevormde groeven op, zodat in rust de rimpels wel verdwenen zijn, maar telkens men de spiertjes van het aangezicht beweegt, komen ze weer te voorschijn. Botuline toxine type A daarentegen verhindert het optreden van rimpels tijdens aangezichtsexpressie, en praktisch altijd zijn de rimpels zelfs verdwenen in rust.

Hoe gebeurt een behandeling, en hoeveel behandelingen zijn nodig?

Een kleine hoeveelheid van de oplossing wordt rechtstreeks in de spiertjes die verantwoordelijk zijn voor de prominente rimpels en lijnen geïnjecteerd. Eén behandeling vereist verscheidene kleine prikjes. Meestal is één sessie voldoende, doch af en toe kan het vereist zijn om na een tweetal weken een klein beetje bij te prikken.

Hoe lang blijven de resultaten behouden?

De spierrelaxatie die met Botuline toxine type A veroorzaakt wordt blijft enkele maanden behouden. Wanneer het effect van Botuline toxine type A stilaan minder wordt of volledig verdwijnt (de spiertjes die mede verantwoordelijk zijn voor de expressie worden stilaan terug actief en de rimpels komen terug te voorschijn) kan een nieuwe behandeling plaatsvinden.

voor na

Hoe ziet mijn huid eruit na een behandeling?

Onmiddellijk na de behandeling ziet de huid er normaal uit. Occasioneel kan er een lichte roodheid of voorkomen van kleine blauwe plekjes aanwezig zijn. Indien dit zo is, zijn deze kleine veranderingen steeds na een aantal uren tot een aantal dagen verdwenen. De huid voelt normaal aan, en er is geen verandering in gewaarwording.

Wanneer kan ik resultaat verwachten?

Na gemiddeld een tweetal dagen zal een geleidelijke vermindering van de spieractiviteit gemerkt worden. Ongeveer twee weken na behandeling wordt het maximale effect bereikt, en dit blijft gedurende enkele maanden behouden.

Is er enig discomfort verbonden aan de behandeling?

Ter hoogte van de injectieplaats is er gewoonlijk een lichte prikkeling te voelen. Dit is echter slechts voor een paar seconden. Er is normaal gezien dan ook geen verdoving of anaesthesie nodig.
Onmiddellijk na de behandeling kunnen alle normale activiteiten weer hervat worden.

voor na

Zijn er risico’s of nevenwerkingen?

Zelden. Indien Botuline toxine type A enige nabijgelegen spier zou beïnvloeden, is ook daar een verminderde werking te merken. Dit wordt bij minder dan één procent van de patiënten gerapporteerd, en indien het voorkomt is het meestal in de vorm van een licht afhangen van het ooglid. Enige ongewenste spierrelaxatie van dien aard is echter ook steeds voorbijgaand. Er zijn hoegenaamd geen meldingen geweest van schade aan het oog.

voor na

Kan Botuline toxine type A Botulisme veroorzaken?

Neen. Er worden steeds ontiegelijk kleine hoeveelheden Botuline toxine type A toegediend. Deze doseringen zijn onvoldoende groot om botulisme of enige er aan gerelateerde symptomen te veroorzaken.

Hoeveel kost een behandeling?

Prijzen variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van de procedure, het aantal zones die behandeld worden en het aantal behandelingen die nodig zijn.

naar boven