huidziekten

contactallergie

spataders

PUVA/UVB therapie

fotodynamische therapie

ontharingslaser

vasculaire laser

rejuvenatie huidverjonging


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanbod

Fotodynamische therapie (PDT)

U wordt binnenkort behandeld met fotodynamische therapie. Bij deze behandeling wordt een speciale crème aangebracht op de te behandelen huidzone. Drie uur later wordt deze zone belicht met rood licht. Deze combinatie veroorzaakt een toxische reactie in de abnormale cellen. Het is een niet-invasieve, selectieve therapie, die wordt gebruikt voor de behandeling van bepaalde tumorale en pretumorale huidaandoeningen (actinische keratosen en oppervlakkige en nodulaire basocellulaire carcinomen).
De behandeling biedt verschillende voordelen: het is geen chirurgische ingreep, de normale huid wordt niet beschadigd en de genezing verloopt snel. Er worden geen ioniserende stralen (UV- of X-stralen) geproduceerd, zodat er geen enkel risico is voor de normale cellen. Deze techniek geeft geen aanleiding tot littekens. Wel kan voorafgaande huidvernietiging door bepaalde huidkankers optreden. De behandeling kan zo vaak als mogelijk worden herhaald.
Afhankelijk van het soort letsel zal uw dermatoloog het aantal sessies bepalen. Voor elke fototherapeutische sessie dient u, op één dag, twee bezoeken af te leggen.
Het eerste bezoek:

  • Voor de start van de behandeling neemt het medische team digitale foto’s van het letsel, om later het resultaat van de behandeling te kunnen evalueren en om terugbetaling van het RIZIV te verkrijgen.
  • De te behandelen zone wordt voorbereid, dat wil zeggen dat eventuele schilfers en korstjes worden verwijderd.
  • De arts brengt de speciale crème aan op de te behandelen zone.
  • Vervolgens wordt deze zone bedekt met een afsluitend en niet lichtdoorlatend verband om het letsel te beschermen en een vroege activering door het licht te verhinderen.

De arts zegt u dan hoe laat u moet terugkomen (3 uur nadat de crème werd aangebracht).

Richtlijnen op te volgen tijdens de 3 uur die volgen op de voorbereiding van het letsel:
- Ga niet in de volle zon zitten.
- Stel u niet bloot aan vrieskou.
- Raak het verband niet aan.

 

Het tweede bezoek, 3 uur later:

  • Het verband wordt verwijderd en de te behandelen zone wordt gereinigd.
  • Soms wordt plaatselijke verdoving gebruikt (afhankelijk van patiënt tot patiënt).
  • Tijdens de belichting moeten zowel de patiënt als alle andere personen die zich in de belichtingsruimte bevinden, de bril dragen die ze gekregen hebben tijdens de consultatie.
  • De belichting met rood licht duurt ongeveer 9 minuten.
  • Tijdens de blootstelling aan het rode licht kunt u last krijgen van een branderig gevoel. Om deze gewaarwording te verzachten, kan tijdens de sessie een waterspray gebruikt worden.
  • Na de sessie kan het zijn dat de arts een niet-vet ontsmettingsmiddel of een verzachtende crème aanbrengt op de behandelde zone en wordt deze afgedekt met een verband. Dit verband moet 1x/dag worden vernieuwd en gedurende minstens 48 uur worden gedragen.
  • Soms zijn meerdere sessies, met regelmatige intervallen, nodig voor een volledige behandeling.

Aan te raden zorgen na de sessie:

  • Verbandwissel elke dag te herhalen totdat de letsels zijn opgedroogd en de korstjes zijn verdwenen (ongeveer een week).
  • Als de wonde pijnlijk is, neem dan de eerste keer 1g paracetamol (of Dafalgan codeïne) en daarna 500mg 3x/dag, indien nodig. In het algemeen verdwijnt de pijn snel, binnen de 24 uur.

 

Te vermijden na de behandeling:

  • Langdurig contact met water (zoals een bad nemen en zwemmen, tot 2 dagen na de behandeling). Een korte douche is toegelaten.
  • Blootstelling aan zon of zonnebank zolang de huid nog rood is.

 

Resultaat van de behandelde zone de eerste dagen na de behandeling:
Onmiddellijk na de sessie kan de behandelde zone rood en gezwollen zijn. De dagen daarna kan de zone wat vochtig worden. Er kunnen korstjes ontstaan binnen de 2 à 3 dagen maar die verdwijnen snel. De meeste reacties zijn licht tot matig en van voorbijgaande aard. Het is mogelijk dat de behandelde zone enkele weken tot zelfs maanden rood blijft.

  • Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de dermatoloog van het centrum voor fotodynamische therapie of met uw eigen dermatoloog.

 

Deze brochure kwam tot stand in samenwerking met Dr. Bernard Leroy, Dermatoloog.
May 2009
Editeur Responsable: Lies Paepen, Van Kerckhovenstraat 110, G5-Bus 205, 2880 Bornem, België

Printversie